A fürdőkádban fojtotta meg idős, mozgáskorlátozott édesapját

Megosztás

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló ítélet helybenhagyását indítványozta azon többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben, aki megfojtotta idős, mozgáskorlátozott édesapját.

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint az egyedül élő sértett egészségi állapota 2016. évtől folyamatosan romlott, 2021. februárjára önellátásra képtelenné vált, ellátásra szorult. A vádlott – aki élettársával és annak gyermekével lakott egy kétszobás lakásban – magához vette beteg édesapját. 2021. március 16-án, délután, a vádlott édesapját kerekesszékkel eltolta a gyógyszertárba, majd hazafelé tartva összetalálkoztak több ismerősükkel, akiket meghívtak a lakásba italozni.

A vendégek távozása után a vádlott kettesben maradt a sértettel. Az ittas férfi ekkor levetkőztette édesapját, akit először az arcán és orrán bántalmazott, majd a fürdőkádba fektetve megfojtotta.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. Az ügyészség tudomásul vette az érdemi határozatot.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű vádlott minden méltányolható indok nélkül, önhibából eredő ittas állapotban valósította meg az egészségi állapota miatt védekezésre képtelen édesapja sérelmére a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a kiszabott büntetés enyhítésére nincs törvényes indok, ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta. Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek